ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ  
Υγρά θαύματα από ανθρώπινο χέρι 
Ζωντανεύουν τα χωριά, δημιουργούνται υγροβιότοποι 
 
Γιάννης Ντρενογιάννης -εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ  5-11-99 

                                                          Λίμνη του Λάδωνα  

Μικρή και σχεδόν ξεχασμένη η τεχνητή λίμνη του ποταμού Λάδωνα βρίσκεται στον Νομό Αρκαδίας, κοντά στα υποτυπώδη «σύνορά» του με τον Νομό Αχαΐας. 
Το φράγμα έχει χτιστεί στη θέση Πήδημα και σε ύψος 420 μέτρων. Το μεγαλύτερο μήκος της λίμνης είναι 15 χιλιόμετρα και καλύπτει επιφάνεια 6.000 στρεμμάτων περίπου. 
Ο ομορφότερος τρόπος για να την γνωρίσεις, είναι ο ασφάλτινος δρόμος που ενώνει το χωριό Δάφνη με τα Τρόπαια και η βόλτα, είτε διαθέτεις αυτοκίνητο είτε μοτοσυκλέτα, είναι από τις ομορφότερες που θα μπορούσες να πραγματοποιήσεις στην περιοχή. 
Λίγο πιο ψηλά (βορειοανατολικά), ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στην Κλειτορία, και κοντά στο χωριό Σπηλιά βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Λάδωνα σε μία επίσης εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία. Πολύ χαρακτηριστική είναι και η αρχαία παράδοση που έχει διασωθεί για τον Λάδωνα. Σύμφωνα μ' αυτήν, η Σύριγγα, μία νύμφη των νερών, έτρεχε να σωθεί από τον Πάνα, τον τραγοπόδαρο θεό, ο οποίος ως συνήθως είχε τις... «ορέξεις» του. Εξαντλημένη από το κυνηγητό έφτασε στις όχθες του ποταμού και παρακάλεσε τον Λάδωνα να την βοηθήσει. Εκείνος, μόλις είδε τον Πάνα να την πλησιάζει, την μεταμόρφωσε σε καλαμιά. Ο Πάνας έκοψε μερικά από τα καλάμια, τα ένωσε μεταξύ τους και σχημάτισε το δικό του ιδιόμορφο (και σε ήχο) μουσικό όργανο που ονομάστηκε ­ πώς αλλιώς; ­ σύριγγα! 
                                                                                                       επιστροφή