Η περιοχή αυτή ,  ανήκε στην αρχαία Αρκαδία και συγκεκριμένα στο κράτος του αρχαίου Κλείτορος .
 
     
                                         Τα κυκλικά τείχη                                     Τα ερείπια Ναού
Εδώ  υπήρχαν οι αρχαίες πόλεις  Νασοί , Σκοτάνη , Αργεάθαι , Λυκούντες , Πάος , Αλούς , Όρυξ και με μεγάλη πιθανότητα η Ομηρική πόλη Ενίσπη , που κατά παλιά Αρκαδική παράδοση ήταν νησί στον ποταμό Λάδωνα. 

Το όνομα  Στρέζοβα , σαν  τοπωνύμιο  , αποδίδεται στους Σλάβους , που ήρθαν στην περιοχή τον 7ο αιώνα μ.Χ. .Εδώ βρήκαν  ελεύθερο το χώρο που αποτελείτο από βοσκοτόπια σε μεγάλο δάσος βελανιδιών (αυτό  σημαίνει η λέξη «στρέζοβα») , το αρχαίο δάσος του Σόρωνος    και κατέφυγαν για επιβίωση. Ο ντόπιος πληθυσμός , των  πρόσφατα καταστραφέντων αρχαίων πόλεων και οικισμών , που ευρίσκοντο πλησίον του ποταμού Λάδωνα ως επί το πλείστον, (από την πολιτική του Μ. Θεοδόσιου  που κατέστρεψε τους αρχαίους ναούς και έτσι απαγόρευσε την ομαδική λατρεία -βασικό συνδετικό παράγοντα των ορεινών πληθυσμών  , τις επιδρομές του Αλάριχου και τις επιδημίες της εποχής εκείνης) , ελαττωμένος , διωγμένος και διασκορπισμένος σε βουνά , αγρούς και βοσκοτόπια , δεν ήρθε σε σύγκρουση με τους  ξένους. Όταν όμως οι ξένοι έγιναν  επικίνδυνοι για την κεντρική εξουσία του Βυζαντίου με την επίθεσή τους κατά της Πάτρας , τότε αυτοί εξεδιώχθησαν ή εξελληνίσθησαν βίαια , με σκληρούς νόμους και διατάγματα. 

Τότε βρήκε την ευκαιρία και συσπειρώθηκε ξανά σε οικισμούς , το  Ελληνικό στοιχείο της περιοχής. Βέβαια επειδή η περιοχή της Στρέζοβας είναι απομονωμένη και δύσβατη , δεχόταν ανέκαθεν καταδιωγμένο ( και στην αρχαία Φηγία-Ψωφίδα , που βρίσκεται σε γειτονική περιοχή , ο Ηρακλής κατέφυγε σαν διωγμένος)  Ελληνικό κυρίως στοιχείο , από πεδινές περιοχές της Ηλείας , της Αργολίδας , της Μεσσηνίας ακόμη δε και αυτής της Αττικής. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό , σε όλες τις μεγάλες αναστατώσεις της Ιστορίας (επιδρομές ξένων , λιμούς , επιδημίες , συγκρούσεις Βυζαντινών , Φράγκων , Τούρκων , Ενετών , Ορλωφικών γεγονότων και άλλων). 

 
προηγούμενη σελίδα
επόμενη σελίδα